Več o piškotkih

Več o piškotkih

1. Politika uporabe piškotkov spletne strani

Politika uporabe se nahaja na spletnem naslovu ramax.si in je s tem splošno dosegljiva in javno objavljena. Družba si pridržuje pravico, da dopolni ali spremeni politiko uporabe spletnih piškotkov brez predhodnega posvetovanja ali odobritve s strani posameznika. Ne glede na to pravico, pa se ob spremenitvi politike uporabe piškotkov ponovno pojavi soglasje glede strinjanja s politiko uporabe piškotkov.

2. Kaj so piškotki?

Skoraj vsaka sodobna spletna stran potrebuje za pravilno delovanje nekatere osnovne podatke o obiskovalcih. Te podatke zbira v obliki piškotkov – to so majhne tekstovne datoteke, ki so shranjene na računalniku uporabnika – obiskovalca spletne strani. Piškotki so oblikovani na način, da omogočajo spletni strani prepoznavno uporabnika, kar je uporabno predvsem pri ponovnih obiskih spletne strani, saj omogočajo prepoznavo uporabnika, njegove preference ob obiskovanju spletne strani, lahko pa tudi omogočajo prepoznavo uporabnika ob obisku katere druge spletne strani.

Piškotki opravljajo veliko različnih nalog, zaradi katerih je vaša izkušnja z internetom bolj enostavna in interaktivna. Uporabijo se lahko na primer za pomnjenje svojih nastavitev na spletnih mestih, ki jih pogosto obiskujete, shranijo lahko uporabniško identiteto, vsebino nakupovalne košarice,… Zato vam pomagajo učinkoviteje krmariti med stranmi. Pomagajo tudi pri zagotavljanju, da so oglasi, ki jih vidite v spletu, ustreznejši za vas in so prilagojeni vašim interesom. Nekateri zbrani podatki so zasnovani za odkrivanje vzorcev brskanja in približne geografske lokacije ter za izboljšanje uporabniške izkušnje.

3. Kako uporabljamo piškotke na naši spletni strani?

Naše spletne strani uporabljajo različne tipe piškotkov.

  1. Prvo kategorijo predstavljajo obvezno potrebni piškotki – te piškotke spletna stran uporablja, da lahko zagotavlja delovanje osnovnih funkcionalnosti, kot je navigacija po spletni strani, dostop do zaščitenih delov spletne strani in podobno. Brez piškotkov iz te skupine, spletna stran ne deluje pravilno. Kot upravljalec spletne strani imamo do teh piškotkov omogočen dostop za branje. Lahko si zapomnijo na primer ali ste že potrdili oziroma zavrnili politiko uporabe piškotkov.
    Nekateri piškotki, ki jih vključujemo na spletne strani so obvezni, saj omogočajo delovanje spletne stran. Za te piškotke ne potrebujemo vašega soglasja. To se predvsem piškotki, ki sodelujejo pri avtentikaciji in tehnični piškotki, ki so potrebni za delovanje in uporabo nekaterih povezanih IT sistemov.Avtentikacijski piškotki se shranijo ob vaši prijavi na spletno stran in shranijo na našem avtentikacijskem strežniku. Ko izvedete prijavo na naš avtentikacijski strežnik, potrdite tudi našo politiko zasebnosti.
  2. Druga kategorija so tako imenovani statistični piškotki, ki se uporabljajo za zagotavljanje informacij o interakciji obiskovalcev s spletnim mestom. Ta vrsta piškotkov se zbira anonimno. Te piškotke uporabljamo izključno za notranje raziskave o tem, kako lahko izboljšamo storitev, ki jo ponujamo uporabnikom našega spletnega mesta. Ti piškotki preprosto ocenijo, kako kot anonimni uporabnik komunicirate z našo spletno stranjo (zbrani podatki ne razkrivajo vaše osebnosti). Podatki, zbrani iz anonimnih piškotkov, se ne delijo s tretjimi osebami ali se uporabljajo za kakršen koli drug namen. Anonimizirane podatke lahko delimo z izvajalci, ki delajo na komunikacijskih projektih po pogodbenem dogovoru.
  3. Tretja skupina piškotkov so marketinški piškotki in se uporabljajo za sledenje obiskovalcem na spletnih straneh. Namen teh piškotkov je prikazovanje oglasnih sporočil, ki so pomembni in privlačni za posameznega uporabnika in so zato bolj dragoceni za založnike in oglaševalce.
  4. Zadnja, četrta skupina piškotkov so nerazvrščeni oziroma nekategorizirani piškotki. Sem sodijo piškotki, ki jih skupaj z njihovimi ponudniki še razvrščamo v eno od navedenih kategorij.

3.1 Obvezno potrebni piškotki

ImeNamenTrajanjeTip
didomi_tokenShrani nastavitve piškotkov1 leto3. oseba
euconsentShrani nastavitve piškotkov1 leto3. oseba
pll_languagePolylang uporablja piškotek, da si zapomni jezik, ki ga je izbral uporabnik, ko se vrne in ponovno obišče spletno mesto. Ta piškotek se uporablja tudi za pridobivanje informacij o jeziku, ko drug način ni na voljo. Primeri so zahteve ajax ali stran za prijavo.1 leto1. oseba
cookie_notice_acceptedInformacije, če se uporabnik strinja z uporabo piškotkov.1 mesec1. oseba

3.2 Statistično, analitični piškotki

ImeNamenTrajanjeTip
_gaTo ime piškotka je povezano z Google Universal Analytics, ki je pomembna posodobitev Googlove najpogosteje uporabljene analitične storitve. Ta piškotek se uporablja za razlikovanje edinstvenih uporabnikov, tako da se kot identifikator stranke dodeli naključno generirana številka. Vključen je v vsako zahtevo strani na spletnem mestu in se uporablja za izračun podatkov o obiskovalcih, sejah in oglaševalskih akcijah za analitična poročila spletnih mest. Privzeto je nastavljen tako, da poteče po dveh letih, čeprav lahko lastniki spletišč to prilagodijo.2 leti1. oseba
_gatTa piškotek se uporablja za omejevanje pogostosti zahtevkov. To so piškotki tretjih oseb, ki se namestijo v vašo napravo, da nam omogočijo uporabo storitve Google Analytics. Ti piškotki se uporabljajo za zbiranje informacij o tem, kako obiskovalci uporabljajo naše spletno mesto. Te informacije uporabljamo za pripravo poročil in pomoč pri izboljšanju spletnega mesta.1 minuta1. oseba
_gidTo ime piškotka je povezano z Google Universal Analytics. Uporablja se za shranjevanje in posodabljanje edinstvene vrednosti za vsako obiskano stran.1 dan1. oseba

3.3. Trženjski piškotki

ImeNamenTrajanjeTip
nextIdRegistrira edinstven ID za vodenje statističnih podatkov o tem, katere videoposnetke iz YouTuba si je uporabnik ogledal.Trajno3. oseba
requestsRegistrira edinstven ID za vodenje statističnih podatkov o tem, katere videoposnetke iz YouTuba si je uporabnik ogledal.Trajno3. oseba
VISITOR_INFO1_LIVETa piškotek se uporablja kot edinstven identifikator za spremljanje ogledov videoposnetkov.6 mesecev3. oseba
YSCYouTube je platforma za gostovanje in izmenjavo videoposnetkov, ki je v lasti Googla. YouTube zbira podatke o uporabnikih prek videoposnetkov, vgrajenih v spletna mesta, ki jih združi s podatki o profilu iz drugih Googlovih storitev, da bi spletnim obiskovalcem prikazal ciljno usmerjeno oglaševanje na številnih lastnih in drugih spletnih mestih.Seja3. oseba

4. Piškotki tretje osebe

Nekatera naša spletna mesta lahko prikazujejo vsebino zunanjih ponudnikov (npr. YouTube, Facebook, Twitter). Če si želite ogledati to vsebino tretjih oseb, morate najprej sprejeti njihove posebne pogoje uporabe storitev. Sem spada tudi njihova politika piškotkov, nad katero nimamo nadzora.

Za pridobitev podatkov, povezanih s prometom na spletnem mestu (npr. število obiskovalcev, strani, ki jih obiščejo obiskovalci, čas, ki so ga preživeli na obiskovalci spletnem mestu) uporabljamo storitve Google Analytics. Za pomoč pri tržnih raziskavah, izboljšanju funkcionalnosti spletnega mesta in zagotavljanju podpore na spletnem mestu lahko uporabimo tudi piškotke tretjih oseb.

Nastavitve brskalnika lahko prilagodite tako, da blokirate uporabo piškotkov tretjih oseb. To lahko ima vpliv na funkcionalnost spletnega mesta ali njegovih delov. Za več informacij o veljavnih politikah uporabe piškotkov tretjih oseb obiščite njihove spletne strani:

5. Uporaba drugih analitičnih orodij

Za dodatno izvajanje sledenja obiskovalcev spletne strani in zbiranje podatkov ob obiskovanju spletne strani ne uporabljamo dodatnih namenskih orodij.

6. Usmerjeno oglaševanje

Piškotke naše spletne strani uporabljamo pri uporabi storitve Google Ads za izvajanje usmerjenega oglaševanja.

7. Usmerjeno oglaševanje

Naše spletne strani ne uporabljajo dodatnih orodij za izvajanje sledenja.

8. Kako nadzorovati piškotke in njihovo uporabo

Če želite spremeniti način, na katerega brskalnik uporablja piškotke, vključno z blokiranjem ali brisanjem piškotkov s katerega koli spletnega mesta, lahko to storite s spremembo nastavitev brskalnika.

Nadzor nad uporabo piškotkov vam večina brskalnikov omogoča preko nastavitev. Tako lahko na primer sprejmete ali zavrnete vse piškotke, ali pa vas brskalnik vsakič vpraša, ko želi brskalnik shraniti piškotek. Ravno tako lahko kadarkoli shranjene piškotke iz brskalnika izbrišete. Postopek izbrisa piškotkov iz vašega brskalnika je odvisen od brskalnika, ki ga uporabljate. Če želite izvedeti, kako se lahko odstrani piškotke iz posameznega brskalnika, si lahko navodila ogledate preko spletne strani www.aboutcookies.org, kjer je podrobno razloženo, kako nadzirati in izbrisati piškotke v večini brskalnikov.